Povestea autoturismelor Oltcit începe în 1977, când în urma unui parteneriat al țării noastre, încheiat în 1976 cu producătorul francez de automobile Citroen, a început, la Craiova, construcția unei noi fabrici destinată producerii unui automobil de dimensiuni mici.

Numele noii mașini era o combinație între cuvintele Oltenia și Citroen, iar sigla era un O de la Oltenia și un V întors, preluat din sigla Citroen. În acest parteneriat, francezii au adus licența de fabricare, planurile și liniile de asamblare. De asemenea, a existat din partea franceză și angajamentul că va cumpăra produsul finit pentru a-l distribui în Franța, Austria, Belgia, Olanda și Italia, potrivit site-ului www.4tuning.ro.

Producția de mașini a început în 1982, acestea fiind realizate în diferite versiuni. Modelul Club era echipat cu un motor de 1 129 cmc și cutie de viteze în 4 trepte. Ulterior s-au fabricat diverse variante ale modelului: Oltcit Club 11 RT, Oltcit Club 11 RM, Oltcit Club 12 TRS cu motor de 1 299 cmc și cutie de viteze cu 5 trepte, Oltcit Club 12 CS — model utilitar, camionetă cu benă în locul banchetei spate și al portbagajului, motor de 1 299 și o cutie de viteze în 5 trepte.

Modelul Special echipat cu motorul de Citroen Visa, de 652 cmc și aprindere electronică integrală, prindea o viteză maximă de 125 km/h.

Modelul Axel 12 TRS dotat inițial cu motor de 1200 cmc, dar înlocuit ulterior cu un motor de 1 299 cmc și cutie de viteze în 5 trepte, a fost realizat exclusiv pentru export în Franța, Olanda, Belgia, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Iugoslavia, Argentina, Uruguay, Paraguay, Ecuador, Venezuela, Costa Rica, Columbia, Siria, Iordania, Egipt, Turcia, Bulgaria.

După 1989, producția continuă sub numele Oltcit până în 1991, când numele este schimbat în Oltena și se schimbă și sigla. Fabrica preia numele Automobile Craiova SA.

La sfârșitul anului 1994, se înființează compania mixtă — S.C. Automobile Craiova S.A. și grupul sud-coreean Daewoo. Această fabrică a fost construită pentru producerea a mai mult de 100.000 de vehicule/an. Vehiculele Oltena se mai vând până în 1996, iar ultimul model de Oltcit se vinde în februarie 1996, după care uzina începe fabricarea de mașini Cielo, Tico și Matiz.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.