Plymouth este o marcă de mașini din Statele Unite ale Americii, a cărei istorie începe în anul 1928, fiind prima intrare a Chrysler Corporation în segmentul low-price, care la acel moment era dominat de Chevrolet și Ford. Emblema includea o imagine a navei Mayflower care a acostat la Plymouth Rock, numele fiind inspirat de la Plymouth Binder Twine, nume ales de Joe Frazer.

Modelul creat, în 1928, era Q Chrysler-Plymouth, iar în 1929 a apărut modelul U Plymouth. Începând din 1930, Plymouth era vândut de toate cele trei divizii Chrysler (Chrysler, DeSoto si Dodge). În 1939, Plymouth a produs 417.528 automobile dintre care 5.967 erau roadster sau decapotabile cu două uși, potrivit site-ului www.istoricauto.ro. Roadster-ul din 1939 a fost scos în evidență la expoziția Chrysler de la World Fair, fiind prezentată ca prima decapotabilă produsă în masă.

Multă vreme, Plymouth a fost una dintre cele mai bine vândute mărci de mașini din America, alături de Chevrolet și Ford. Plymouth a surclasat Ford pentru o vreme, în 1940 fiind a doua marcă extrem de cunoscută în Statele Unite.

Pe parcursul anului 1956, vehiculele Plymouth erau renumite pentru rezistență, preț redus și mecanică. În 1957, a fost abordat noul aspect Forward Look, datorită căruia producția totală pe anul respectiv a crescut la 726.009 de autoturisme, cu aproape 200.000 mai mult decât în 1956, reprezentând cea mai mare producție pentru Plymouth. Marca a introdus linia de modele Fury cu producție limitată în 1956, beneficiind de design-urile Forward Look.

La începutul anilor ’60, Plymouth pierde poziția pe piață, mai ales după ce a fost introdus Dodge full-size, mai ieftin. Rambler și apoi Pontiac vor ocupa a treia poziție în vânzări în ultima parte a deceniului. Plymouth și-a recâștigat poziția pe piață odată cu introducerea modelelor din 1965, care au readus Plymouth la vehicule full-size și design mai clasic.

A ajuns din nou pe locul trei în vânzări în perioada 1971-1974, cu modelele Valiant și Duster. Până în 1979, gama Plymouth conținea modelele Volare și Horizon, și unele importuri Mitsubishi rebranduite.

În 1981 a fost introdus modelul Reliant, iar în 1984 — modelul Voyager, dar vânzările Plymouth și producția au continuat să scadă. Plymouth oferea la sfârșitul anilor ’80 modelele Acclaim, Laser, Neon și Breeze, care erau versiuni de marcă ale Chrysler, Dodge sau Mitsubishi. Până la sfârșitul anilor ’90, doar patru vehicule au fost vândute sub numele Plymouth: Voyager/Grand Voyager minivan, Breeze — sedan de mărime mijlocie, Neon și Prowler — model sport care a fost ultimul model unic al Plymouth.

După ce a întrerupt marca Eagle în 1998, Chrysler plănuia să extindă linia Plymouth cu modele unice înainte de fuziunea corporației cu Daimler-Benz AG. Primul model a fost Plymouth Prowler, iar modelul PT Cruiser a fost al doilea. Ambele aveau un aspect asemănător în față. La momentul preluării Chrysler de către Daimler, Plymouth nu avea alte modele unice în afară de Prowler, care nu se regăsea în gamele Dodge sau Chrysler.

În 2000, modelul mediu Breeze iese din producție. Este ultimul an pentru Voyager minivan ca Plymouth. Toate modelele Voyager construite în decembrie 1999 pentru anul 2000, cât și următoarele erau denumite Chrysler Voyage. În Canada, restilizatul Neon este vândut sub numele Chrysler, lăsând doar Voyager și Prowler în producție. Aproape cu 250.000 mai multe Dodge-uri decât Plymouth-uri au fost fabricate în acel an.

Anul 2001 este ultimul an pentru Plymouth. Numai Neon rămâne în seria Plymouth. Prowler devine Chrysler. PT Cruiser este lansat drept Chrysler, deși inițial se stabilise să fie Plymouth. Ultimul Plymouth, un Neon, este asamblat pe 28 iunie, 2001.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.