Kia Motors Corporation a fost fondată în 1944 și este cel mai vechi producător coreean de autovehicule. Cu 16 unități de producție și asamblare, distribuite în 13 țări, Kia livrează anual peste 1,1 milioane vehicule, comercializate printr-o rețea de distribuție ce acoperă 190 de țări.

Numele Kia are la bază scrierea chinezească, care în coreeană poarta numele de Hanja. „Ki” înseamnă a evolua, „a” reprezentând Asia. În 1944 este creată Kyongseong Precision Industry; întreprinderea începe în 1952 să producă motociclete, între timp sub noul nume Kia Industry Company. Abia la zece ani după construcția unei motociclete și a unui minicamion cu trei roți, Kia începe producția de camioane. În 1947, Kia aduce pe piață camionul cu patru roți Titan. Doi ani mai târziu, este prezentat publicului primul motor cu benzină de 2 litri realizat în Coreea, potrivit site-ului www.kia.ro.

În 1975, cu Kia Brisa intră în producția de serie primul autoturism construit în Coreea. Versiunea Pickup devine primul automobil coreean exportat. Primul motor Diesel coreean este dezvoltat de Kia în 1976. Trei ani mai târziu se construiesc sub licență Peugeot 604 și Fiat 132. Pe lângă acestea, în colaborare cu Mazda și Ford, apare Kia Pride, care din 1987 iese de pe bandă și se vinde în peste două milioane de exemplare.

În 1990, concernul își schimbă numele în Kia Motors Corporation și în același an se inaugurează un sediu de producție în Hwasung. Câteva luni mai târziu Kia se extinde spre America și înființează Kia Motors America. În 1993 intră în producție Kia Sportage, în același timp demarând exportul în Germania.

Anul 1995 aduce înființarea Kia Motors Europe. După 1998, Kia este preluată de Hyundai Business Group, din care în anul 2000 se desprinde Hyundai Automotive Group. În 1999 Kia achită datoriile și apare modelul Carnival pe piața germană, iar după un an sunt lansate modelele Rio și Carens. În 2001 se extinde paleta de modele cu Kia Magentis și prezintă ulterior pe lângă Sorento, un Sports Utility Vehicle ( SUV), cu Kia Opirus, precizează site-ul www.kia.ro.

În 2004 se importă în Germania modelul Kia Picanto, precum și Kia Cerato. În ianuarie 2005 apare noul Sportage, în Detroit este prezentat noul Kia Rio cu hayon clasic, iar la Geneva varianta cu hayon abrupt.

Calitatea și stilul modelelor Kia s-au îmbunătățit semnificativ în ultimii ani. Gama de modele Kia cuprinde modelele cee’d, Picanto, Optima, Sportage, Venga, Rio, Soul.

În 2014 Kia Motors a început producția de serie a noului model electric Kia Soul EV, destinat a fi comercializat pe piețele internaționale. Noul Soul EV este produs la fabrica Kia din Gwangju.

Modelul Kia Sorento a obținut în 2015 titlul de ”Cel mai 4X4 SUV” din România. Kia câștigă pentru a doua oară acest titlu, după ce în ediția anterioară modelul Sportage a impresionat membrii juriului prin performanțele rutiere (atât on cât și off-road) și confortul la bord. Probele de asfalt s-au desfășurat pe drumul DN 73A, pe tronsonul dintre Mausoleul Mateias și combinatul Holcim. Testele off-road au avut loc pe un traseu de munte amenajat în jurul comunei Lerești.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.