Istoria mărcii Land Rover începe în 1948, când primul model a devenit sinonim cu vehiculele cu transmisie integrală de-a lungul anilor, familia de vehicule Land Rover a evoluat și modelele Land Rover au redefinit categoriile 4×4 din întreaga lume.

Primul Land Rover apărut în 1948 era un vehicul utilitar simplu și ingenios. Frații Spencer și Maurice Wilks, creatorii Land Rover, lucrând la fabrica din Solihull, au proiectat un vehicul simbol ce combina simplitatea utilitară și calitatea robustă și fiabilă. La mijlocul anilor ’50, numele Land Rover s-a consacrat definitiv. Utilizatorii din domeniul militar și agricol, precum și din sectoare precum serviciile de salvare și urgență au regăsit în Land Rover calitățile pe care le apreciază la un vehicul.

Cu o creștere continuă pe piața principală a vehiculelor cu transmisie integrală în anii ’60, Land Rover a continuat să evolueze. Cererea pentru aptitudinile sale a crescut și s-au fabricat versiuni cu ampatament variabil și stil diferit de caroserie pentru a îmbunătăți flexibilitatea, conform site-ului www.istoricauto.ro.

În 1959 modelul Land Rover cu numărul 250.000 a ieșit de pe linia de producție. La mijlocul anilor ’60, cu Land Rover deținând poziția de clasic al designului funcțional, noua divizie de Proiecte Vehicule Noi a efectuat o cercetare în Statele Unite iar rezultatul a fost designul Range Rover, care a fost prezentat în iunie 1970 și s-a bucurat de succes imediat. Modelul Range Rover a fost apreciat ca primul model veritabil de vehicul multifuncțional — un vehicul de transport capabil și practic ce poate substitui la nevoie un vehicul de transport expres de cursă lungă.

În prima jumătate a anilor ’80, Land Rover a trecut prin mai multe schimbări și îmbunătățiri. Pe lângă apariția unui model cu patru uși, o variantă mai luxoasă a apărut treptat iar scaunele cu tapițerie din vinil de pe modelul Range Rover original au fost înlocuite cu sistemul de aer condiționat. Ediția Vogue a ajuns să simbolizeze cel mai nou pachet de dotări de siguranță. O a doua generație Range Rover a fost introdusă în 1994, modificările mecanice vizând versiunile mai puternice ale motorului V8.

În 2001 a fost lansat noul Range Rover, un vehicul de lux cu suspensii, tren de rulare și design noi.

Primul model Discovery — lansat în 1989 — a reprezentat o distanțare de Land Rover. Forma complet nouă includea multe trăsături de design distinctive precum aspectul exterior vertical, linia umărului coborâtă, acoperișul în trepte și farurile de acoperiș la spatele vehiculului. Discovery a fost lansat cu tehnologii avansate, precum tracțiunea integrală permanentă 4×4 și tehnologie Hill Descent Control (control la coborârea în pantă) ca dotare standard.

Seria II a apărut în 1998, menținând linia modelului Discovery, dar fiecare panou de caroserie era nou, cu excepția hayonului. În 1999, Discovery a fost desemnat „Vehiculul utilitar sport al anului” de către revista Automobile — anunțând succesul Land Rover în SUA. În 2003 a fost lansat un nou model — Discovery 2003. Un an mai târziu a fost lansat modelul Discovery 3, care redefinea categoria SUV de lux. Era un vehicul de teren cu șapte locuri.

Cu lansarea modelului Discovery în 1988, acest vehicul s-a făcut cunoscut sub numele Land Rover Defender. Pe modelul Defender a fost combinată tehnologia inovatoare, precum sistemul de control electronic al tracțiunii de la Land Rover.

Freelander a fost prezentat în septembrie 1997 la salonul auto de la Frankfurt. Pe parcursul unui an, Freelander a devenit modelul 4×4 cu cele mai mari vânzări din Regatul Unit. Modelul Freelander a oferit tehnologie inovatoare — Hill Descent Control (control la coborârea pantelor) — proiectate perfect pentru a asigura tuturor conducătorilor încrederea de a explora aptitudinile off-road oferite de un Land Rover. Gama de versiuni disponibile a contribuit la creșterea atractivității — trei configurații de caroserie cu cinci uși și un model sport cu trei uși în versiunile cu acoperiș rigid sau pliabil, cu variante de echipare cu motoare pe benzină sau diesel.

În 2001, Land Rover a anunțat noua gamă de modele Freelander echipate cu motoare V6, un motor turbodiesel nou și îmbunătățit, o transmisie nouă automată CommandShift (TM). În 2004, noua gama Sport a adus o dimensiune proaspătă gamei Feelander.

Utilizat pe scară largă în lume, datorită abilității sale de a ajunge în cele mai inaccesibile locuri ale planetei, Defender este opțiunea exploratorilor și a aventurierilor. Cu lansarea modelului Discovery în 1989, acest vehicul s-a făcut cunoscut sub numele Land Rover Defender. Pe modelul Defender a fost montat sistemul de control electronic al tracțiunii de la Land Rover.

Modelele comercializate în prezent sunt Range Rover, Range Rover Sport, Range Rover Evoque, Discovery 4, Noul Discovery Sport, Defender.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.