Fondat în 1967, Hyundai Motor Company este unul dintre cei mai mari producători coreeni de automobile. Un an mai târziu a fost semnat un acord de licență cu Ford și a fost lansat modelul Hyundai Cortina.

Primul model producție proprie, Pony, a fost realizat după designul lui Giorgio Giugiaro de la ItalDesign și avea la bază tehnologia japoneză Mitsubishi, potrivit site-ului www.istoricauto.ro. A fost exportat în Guatemala și El Salvador, iar în următorii ani au început și exporturile spre Ecuador și țările Benelux.

În 1980 a fost introdus pe piață modelul Mark V și a fost lansat modelul Granada. Anul următor a fost încheiat un parteneriat tehnic cu Mitsubishi, iar în 1982 a fost introdus modelul Pony 2, conform site-ului www.hyundaiclub.ro.

Modelul Stellar fost lansat în 1983, când au început și exporturile către Canada. Un an mai târziu a fost terminat Centrul de testare al automobilelor de la Ulsan. În 1985 se înființează Hyundai Motor America și este lansat modelul Excel. Anul 1986 este anul lansării modelului Grandeur, mașină de lux, iar Excel este exportat în SUA.

În 1988 este lansat modelul Sonata, iar Excel este declarată în SUA, pentru cel de-al treilea an consecutiv, cea mai bine vândută mașină importată, potrivit site-ului amintit.

Fabrica în care Hyundai producea motoare V6 a fost deschisă în 1989. Anul următor au fost lansate modelele Elantra și Scoupe și a fost terminată a treia fabrică destinată construirii de mașini, cu sediul în Ulsan.

Pe piața europeană, marca Hyundai a apărut pentru prima dată în toamna anului 1990 prin modelul Lantra, care în doar cinci ani a fost reconcepută pentru a lansa a doua generație a acestui model, conform istoricauto.ro.

În 1992 este lansat modelul New Grandeur, iar în 1993 începe producția modelului Excel în Thailandași este lansat modelul Sonata II.

În 1994 începe producția modelului Excel în Zimbabwe și este lansat pe piață modelul subcompact Accent, urmat în 1995 de modelul Avante. În același an prototipul HCD — III este prezentat la Salonul Auto Internațional de la Detroit.

Anul 1997 a însemnat lansarea noului Hyundai Super Truck, terminarea fabricii Hyundai din Turcia, lansarea noului van/minibus H-1 și a modelului Dynasty.

În 1998 Hyundai achiziționează Kia Motors, este lansat modelul EF Sonata, iar camioanele Hyundai de mare capacitate intră pe piața din SUA, precizează site-ul www.hyundaiclub.ro. Anul următor este lansat minivan-ul Trajet XG și Hyundai este numit sponsor oficial al FIFA World Cup 2002.

În 2000 sunt lansate SUV-ul Santa Fe, modelul Avante XD (Elantra) și prototipul HCD-V este prezentat la Salonul Auto Internațional de la Chicago.

Anul 2001 a adus companiei mai multe evenimente — premiul Korea Design Management, semnarea unui contract cu Banca chineză pentru obținerea unei linii de credit în vederea expansiunii pe piața chineză, lansarea primelor vehicule comerciale pe piața din SUA, emiterea de acțiuni în valoare de 150 milioane dolari SUA. Totodată, modelul Santa Fe obține primul loc în competiția auto Michelin Bibendum, noul EF Sonata este apreciat ca fiind superior modelului Toyota Camry, este lansat coupe-ul Tuscani și este introdus pe piață noul SUV Terracan cu motor de 2,9 litri common rail. Tot în 2001, vânzările lunare ale Hyundai ating cel mai înalt nivel de la începutul crizei economice din 1997, este dezvelit monumentul Asanro în onoarea lui Chung Ju-Young, fondatorul Hyundai Motor Company, este inaugurat Daimler-Hyundai Truck Corp și versiunea diesel a modelului Lavita (Matrix) este exportată în Europa.

În 2002 Hyundai și United Technologies Corporation din SUA anunță parteneriatul în vederea realizării de mașini cu motoare electrice. În același an, Hyundai prezintă conceptul de mașină HCD-7 și anunță construirea primei fabrici din SUA, în Alabama. Ulterior a devenit sponsor oficial al „2006 FIFA Worldcup Germany”.

Modelele produse de Hyundai de-a lungul anilor sunt Pony, Granada, Stellar, Excel/Pony/Presto (vândut și ca Mitsubishi Precis), Accent/Excel, Accent/Verna, Atos/Santro, Atos Prime/Santro Xing (vândut și ca Dodge Atos și Kia Visto), Scoupe, Elantra/Lantra, Avante/Elantra/Lantra, Equus/Centennial, Click/Getz, Tiburon/Coupé/Tuscani, Matrix/Lavita, Sonata, Grandeur, Grandeur XG/XG300/XG350, Grandeur/Azera, Dynasty, Santamo, Arnejs, Tucson.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.