Cadillac Automobile Company a fost fondată în august 1902 de către Henry Ford. Șapte ani mai târziu, în 1909, Cadillac este cumpărată de concernul General Motors. Numele Cadillac a fost dat în cinstea exploratorului francez Antoine Laumet de La Mothe, sieur de Cadillac, fondatorul orașului Detroit, Michigan, în 1701.

În perioada interbelică, Cadillac era o marcă de automobile lux, puternice și produse în masă pentru cei ce aparțineau clasei superioare. După Al Doilea Război Mondial, a impus un stil special care asocia compania cu automobilul clasic american al anilor (1940 — 1950), potrivit site-ului www.istoricauto.ro.

Cadillac a luat ființă în urma închiderii companiei Ford, atunci când Henry Ford a plecat împreună cu câțiva dintre parteneri, iar compania a fost dizolvată. Finanțatorii rămași după plecarea lui Ford, William Murphy și Lemuel Bowen, l-au chemat pe inginerul Henry M. Leland de la Leland & Faulconer Manufacturing Company pentru a evalua instalațiile și echipamentele înainte de a le vinde. Leland i-a convins să continue activitatea de fabricare a automobilelor echipându-le cu motor cu un singur cilindru conceput de el.

Compania avea nevoie de un nume nou, așa că a fost redenumită Cadillac Automobile Company. Leland & Faulconer Poduction și Cadillac Automobile Company au fuzionat în 1905. Primul automobil Cadillac — Cadillac Runabout and Tonneau — a fost finalizat în octombrie 1902. Acesta a fost un automobil cu două locuri de 10 CP (7 kW) cu un motor cu un singur cilindru. Acesta a fost, practic, identic cu modelul Ford A din 1903.

Noul Cadillac a fost prezentat la Salonul Auto de la New York în ianuarie anul următor și a impresionat suficient pentru a aduna peste 2.000 de comenzi. Din primii ani, Cadillac s-a axat pe tehnologie de înaltă calitate și pe finisaje de lux, mașinile sale fiind printre cele mai bune și elegante din SUA. Cadillac a fost primul producător al unei mașini complet închise în 1906, iar în 1912 a fost primul care a încorporat în automobilele sale un sistem electric care să permită pornirea, aprinderea și iluminatul.

În 1909, Cadillac a fost achiziționat de General Motors, devenind divizia destinată producției de vehicule de lux de mari dimensiuni. În iulie 1917, Armata Statelor Unite avea nevoie de o mașină de personal de încredere și a ales modelul Cadillac Tip 55 Touring după efectuarea unor teste la granița mexicană.

Peste 2.300 de mașini au fost livrate pentru a fi utilizate în Franța, de către ofițerii din forțele americane în timpul Primului Război Mondial. În perioada dintre cele două războaie mondiale, Cadillac a construit mașini puternice, de lux. În 1930, Cadillac a introdus motoare V12 și V16 pe modele de mașini personalizate.

Unul dintre modelele personalizate celebre este Elvis Rose, mașina de culoare roz comandată de Elvis Presley. El vorbea, în piesa ”Baby, Let’s Play House”, despre un Cadillac roz, așa că în 1955 artistul a comandat un model Cadillac Fleetwood Series 60, de culoare albastră cu plafoniera neagră, dar l-a rugat pe prietenul său Art să-l vopsească în roz și alb. După realizarea culorilor dorite, Elvis a numit mașina Elvis Rose și i-a dăruit-o mamei sale, Gladys, de ziua ei. Dar Gladys Presley nu avea carnet de conducere, așa că mașina a fost condusă de Elvis în perioada 1955—1956. Acest model a rămas la Graceland.

La mijlocul anilor ’80, perioadă în care exportul spre Europa și Japonia era în continuă creștere, Cadillac a lansat Cadillac Allante, care a influențat apoi modelul Seville. Stilul Cadillac — Art & Science a fost aplicat în 1999 modelului Evoq prezentat la Detroit Auto Show.

Au fost lansate apoi, în 2002, sedanul DeVille și Escalade, cu o completare sportivă. Un an mai târziu, Cadillac CTS cunoaște o adevărată revoluție, următoarele modele de succes fiind Cadillac SRX și Evoq, inspirat din Cadillac XLR.

În prezent, Cadillac comercializează modelele ATS-V COUPE, ATS COUPE, ELR Coupe, ATS-V SEDAN, ATS SEDAN, CTS-V SEDAN, CTS SEDAN, XTS SEDAN, SRX Crossover, Escalade/ESV.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.