Istoria companiei japoneze Nissan începe în 1933, când la Yokohama se înființează Jidosha – Seido Ltd., după reunirea dintre Nikon Sangyo Company și Tobata Imono Company. Noua companie, condusă de Yoshisuke Aikawa, are ca scop fabricarea de automobile Datsun.

Un an mai târziu, Nihon Sangyo devine proprietar unic al companiei și îi schimbă numele în Nissan Motor Company Ldt. În 1935, primul autoturism Datsun iese de pe linia de fabricație a companiei din Yokohama, apoi începe producția la scară mare a vehiculelor, camioanelor și autobuzelor Nissan, potrivit site-ului www.nissan.ro.

În 1941, după ce s-a atins o cifră de producție de 20.000 de vehicule, activitatea Nissan și-a redus ritmul din cauza izbucnirii Războiului din Pacific. Șase ani mai târziu, a reînceput producția de autoturisme Datsun.

Anul 1951 este marcat de crearea modelului Patrol, tracțiune 4×4, cu 6 cilindri și 85CP, care depășea Jeep-ul american Willis prin puterea și capacitatea sa de încărcare. În 1958, Nissan pătrunde în forță pe piața mondială a automobilelor, după ce un Datsun 210 câștigă Mobilgas Round Australia Trial.

Modelul Datsun Bluebird a fost lansat în Japonia în 1959, devenind rapid un succes, iar din 1960 este înființată California Nissan Motor Corporation USA (NMC). Doi ani mai târziu, automobilele Nissan încep să fie exportate în Europa, menționează site-ul amintit.

În 1966, Nissan a fuzionat cu compania de automobile Prince, curând după aceea apărând modelele Skyline și Gloria. Modelul 240Z a fost lansat în 1969, fiind echipat cu un motor 2,4 cu 6 cilindri în linie, având o putere de 150CP.

Modelul Nissan Sunny a fost declarat, în 1973, automobilul cu cel mai mic consum de combustibil, conform testelor furnizate de Agenția Americană pentru Protecția Mediului. În 1980, exporturile Nissan depășesc 10 milioane de automobile vândute și se înființează Tennessee Nissan Motor Manufacturing Corporation USA.

În 1983, Nissan Motor Iberica S.A. începe producția Patrol. În același an, după vânzarea pe piețele externe sub marca Datsun, producția mondială de vehicule ale mărcii se unifică sub denumirea Nissan, iar anul următor se înființează, în Sunderland (Marea Britanie), Nissan Motor Manufacturing Ltd, unde încep să se producă primele modele Bluebird în 1986. Doi ani mai târziu, tot în Marea Britanie, se înființează Nissan European Technical Centre Ltd, potrivit site-ului istoricauto.ro.

Nissan Italia este prima, în 1988, dintr-o serie de companii distribuitoare pentru Nissan numite NSC (Companii Naționale de Vânzări). Un an mai târziu se înființează la Amsterdam (Olanda) Nissan Europa NV al cărei scop era acela de a conduce întreaga activitate europeană a Nissan.

Anii 1991-1992 sunt ani în care apar Nissan Motor (GB) Ltd., în Marea Britanie și Nissan Design Europe GmbH în Germania. Tot în această perioadă începe exportul modelului Primera cu 5 uși în Japonia și este lansat în Europa, modelul Micra. În 1993, Micra devine Mașina Anului în Europa. Tot în 1993, Nissan Motor Iberica S.A. începe producția unui nou model 4×4 pentru piața europeană, Terrano II, care are mare succes pe plan mondial.

Din 1994, Nissan Motor Manufacturing Ltd. câștigă Queen’s Award for Export Achievement trei ani la rând, iar în 1995, începe exportul modelului Micra în Australia.

În 1999, Renault și Nissan semnează un acord prin care se realizează al patrulea cel mai important grup automobilistic din lume, cu o producție anuală de aproximativ 5 milioane de vehicule și un număr de 265.000 de angajați. În 2001, Nissan realizează un venit productiv mondial de 8%, cel mai mare din istoria companiei.

Nissan își stabilește noul sediu european în apropiere de Paris în 2002, iar noua companie se înregistrează sub numele Nissan Europe S.A.S. Un an mai târziu, Nissan inaugurează Centrul European de Design în Londra. Compania înregistrează un venit record de 6,25 miliarde de euro și un profit de 10,8% în anul fiscal 2002, maximum atins în industrie.

În 2004, compania înregistrează un venit record de 6,29 miliarde de euro și un profit de 11,1%, ceea ce confirmă poziția Nissan drept unul dintre cei mai rentabili producători de automobile din lume.

Automobilele Nissan sunt prezente pe piața auto din România, din ianuarie 2003, timp în care au fost lansate în țara noastră modele de oraș, crossover, 4×4, modele sport. În 2005 a fost lansat Navara, iar în 2009, locul al III-lea la Campionatul European de Drift ”King of Europe” de la Cluj-Napoca a fost câștigat cu un model Nissan S13, precizează site-ul nissan.ro.

În 2013, la European Motor Show din Bruxelles au fost prezentate modelele e-NV200 Concept, 370 Z și Terra FCEV ZeroEmision. În 2014 a fost prezentat modelul Nissan Qashqai, autovehicul crossover (CUV — Crossover Utility Vehicle).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.