salon auto new delhi 2016Cel mai mare Salon Auto din India și-a deschis porțile miercuri la New Delhi, cea mai poluată capitală din lume, oferind un loc aparte modelelor 4×4 de oraș (SUV), mari consumatoare de motorină, relatează AFP.

Peste 80 de tipuri de mașini vor fi prezentate oficial cu ocazia evenimentului bianual Auto Expo 2016.

Deși modelele 4×4 sunt criticate pentru efectele asupra mediului, una dintre temele acestei ediții este „SUV-ul compact”, prezentat ca fiind adaptat la densitatea circulației din aglomerările indiene și la bugetul indienilor.

Salonul este organizat la o lună după experimentarea la New Delhi a circulației alternative, care a dus la descongestionarea marilor artere rutiere, dar fără să îmbunătățească semnificativ calitatea aerului. Potrivit prelevărilor efectuate de ambasada Statelor Unite, nivelul particulelor fine pm 2,5 atingea miercuri în capitala indiană 189, de șapte ori mai mult decât pragul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Aceste particule, care pătrund adânc în plămâni și pot trece în sistemul sanguin, provoacă un număr mai mare decât media de bronșite cronice, cancer pulmonar și boli cardiace.

Cel mai mare constructor indian, Tata, care încearcă să își extindă cota de piață, va prezenta la salon mai multe modele, printre care două SUV-uri și noua sa mașină de oraș, Zica, aceasta din urmă putând fi rebotezată din cauza asemănării prea mari a numelui cu virusul Zika. „Admitem necesitatea îmbunătățirii calității aerului, dar credem că obiectivele ar trebui să aibă la bază emisiile, și nu tipul de tehnologie”, a afirmat Timothy Leverton, patron R&D la Tata.

Unii șefi ai uzinelor producătoare de automobile se tem că interzicerea mașinilor cu motorină să nu se extindă la alte orașe sau să nu se prelungească. Miza pentru ei este realizarea cât mai rapidă a unei versiuni pe benzină a modelelor diesel, temându-se că automobiliștii ar putea renunța la motorină. „Deocamdată impactul nu este prea mare, însă clienții vor lua cunoștință de acest lucru încetul cu încetul”, a declarat Abdul Majeed, expert în industria auto.

După primele două zile în care salonul va fi deschis pentru presă, Auto Expo va fi oficial accesibilă marelui public de vineri până marți.

Sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.