vw suaGrupul auto Volkswagen a ajuns la un acord legal de principiu cu Departamentul american al Justiţiei în cazul manipulării emisiilor poluante la circa 600.000 de vehicule, anunţă un judecător federal din San Francisco.

Acordul legal va include ofere de cumpărare înapoi a vehiculelor care au probleme sau eventuala remediere a defecţiunilor.

Potrivit judecătorului Charles Breyer, acordul prevede eventuale ofere de cumpărare de către producător de la clienţi a 482.000 de vehicule cu motoare de 2.0 litri, posibila remediere a problemelor sau renunţarea la contracte de tip leasing.

Conform unor oficiali americani şi analiştilor, grupul auto german ar putea cheltui 10 miliarde de dolari (8,8 miliarde de euro) pentru soluţionarea problemelor cu autorităţile americane.

„Administraţia SUA şi grupul Volkswagen vor stabili până pe 21 iunie detaliile acordului. Documentul va fi supus unei dezbateri publice şi va trebui aprobat de o instanţă înainte de a avea efect. VW se va angaja să promoveze tehnologiile ecologice”, a precizat Breyer.

Volkswagen a anunţat, în septembrie 2015, că circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante. Constructorul auto german ar fi instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul este programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situaţiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactivează sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului. Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle şi Golf, precum şi modelul Volkswagen Passat din 2014-2015 şi modelul Audi A3. Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce în eroare sistemele de măsurare a noxelor. Probleme au fost depistate şi la alte 90.000 de vehicule cu motoare mai mari vândute în Statele Unite. În Europa, probleme similare au fost semnalate şi la alte mărci ale grupului VW.

sursa: mediafax.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.