Grupul auto german Volkswagen și o serie de bănci au convenit termenii unui credit punte de 20 de miliarde de euro, care să ajute cel mai mare constructor auto european să facă față costurilor scandalului manipulării emisiilor poluante, au declarat miercuri pentru Reuters trei surse din apropierea acestui dosar.

Volkswagen, logo, dealership Graphics Project
Volkswagen, logo, dealership
Graphics Project

Analiștii estimează că Volkswagen va fi nevoit să plătească zeci de miliarde de euro pentru a acoperi amenzile, procesele și rechemările la service după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Un număr de 13 bănci s-au oferit să acorde fiecare credite în valoare de 1,5 miliarde de euro sau de 2,5 miliarde de euro, sau un total de 29 miliarde de euro. Una dintre surse susține că Volkswagen va decide vineri cum va împărți cele 20 de miliarde de euro pe care vrea să le împrumute. Creditul punte are un cupon de 80 de puncte de bază peste nivelul de referință pentru băncile care s-au oferit să împrumute 2,5 miliarde de euro sau 70 de puncte de bază peste nivelul de referință pentru băncile care au oferit credite de 1,5 miliarde de euro.

Analiștii sunt de părere că asigurarea finanțării ar trimite un semnal puternic investitorilor că Volkswagen rămâne un debitor de încredere după ce marți agenția de evaluare Standard & Poor’s a coborât ratingul VW la ‘BBB plus’ de la ‘A minus’, urmând exemplul altor două mari agenții de evaluare Fitch și Moody’s.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.