Autoritățile kazahe și un consorțiu de companii petroliere condus de grupul american Chevron, care include și KazMunayGas și Lukoil, au aprobat marți un plan de investiții în valoare de 36,8 miliarde de dolari destinat majorării producției la câmpul petrolifer Tengiz, transmite Reuters.
Câmpul petrolifer Tengiz, odată cel mai mare câmp petrolifer din lume, este responsabil pentru mai mult de o treime din producția de petrol a Kazahstanului, al doilea mare producător de petrol din fosta URSS, după Rusia. Conform planului aprobat marți, producția realizată la câmpul petrolifer Tengiz ar urma să crească de la 27 de milioane de tone pe an în prezent până la 39 milioane tone pe an în 2022.
Majorarea producției la Tengiz este cel mai mare proiect de investiții aprobat în industria petrolieră în cursul acestui an și de departe unul dintre primele trei proiecte majore din ultimii ani, celelalte două fiind proiectul Johan Sverdrup, dezvoltat de grupul norvegian Statoil și proiectul Appomatox al grupului anglo-olandez Shell.
„Astăzi asistăm la un eveniment istoric nu doar pentru sectorul de petrol și gaze, ci și pentru întreaga țară”, a declarat ministrul kazah al Energiei, Kanat Bozumbayev.
Potrivit acestuia, majorarea producției la Tengiz va aduce plăți suplimentare de 120 de miliarde de dolari la buget până în 2033.
Ted Etchison, directorul general de la Tengizchevroil, societatea mixtă care este responsabilă de câmpul Tengiz, a declarat jurnaliștilor că proiectul de 36,8 miliarde de dolari va fi finanțat printr-o combinație de fonduri proprii, contribuții de la parteneri și împrumuturi, dar a refuzat să ofere alte detalii.
Statul kazah deține o participație de 20% din acțiunile Tengizchevroil via compania națională de petrol și gaze KazMunayGas. Grupul american Chevron deține o participație de 50%, Exxon Mobil deține 25% din acțiuni, iar firma Lukarco, controlată de grupul petrolier rus Lukoil, deține restul de 5%. KazMunayGas deține și KMG International, care desfășoară operațiuni majore în rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 11 piețe principale. În România, KMG International operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an și cea mai mare unitate de profil, rafinăria Vega Ploiești — cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905) și unicul producător de bitum și hexan, dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL și 6 depozite.
sursa: agerpres.ro