truccUn grup de producători de camioane din Germania, Franța, Italia și Olanda vor primi o amendă-record, de 2,93 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari), de la Uniunea Europeană (UE), deoarece au format un cartel pentru a fixa un nivel ridicat și artificial al prețurilor pe socoteala consumatorilor, cel mai afectat fiind grupul german Daimler, a anunțat, marți, Comisia Europeană (CE), citată de AP și DPA.

„Este inacceptabil ca firmele MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco și DAF, responsabile pentru 90% dintre camioanele de tonaj mediu și mare produse în Europa, să fie parte a unui cartel, în loc să concureze una cu alta”, a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

Cele cinci companii au fixat prețurile timp de 14 ani și au obligat clienții să suporte costurile pentru îndeplinirea standardelor de mediu, susține Comisia Europeană.

MAN SE, subsidiară a Volkswagen, a scăpat de amenda de 1,2 miliarde de euro, întrucât a colaborat strâns cu autoritățile. Daimler și DAF vor primi amenzi record, de un miliard de euro, respectiv 753 milioane de euro, în timp ce Volvo/Renault și Iveco vor plăti amenzi de 670 milioane de euro, respectiv 495 milioane de euro.

Amenda depășește precedentul record de 1,47 miliarde de euro din 2012, când șapte companii au fost amendate, deoarece au format un cartel pentru a fixa prețurile televizoarelor și monitoarelor PC.

Principalii șase producători europeni de camioane au fost verificați de Comisia Europeană în perioada 1997 — 2011.

sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.