Daca ai o suma intre 6 si 15.000 de euro, si te-ai hotarat sa iti cumperi o masina, sunt cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont atunci cand scoti banul din buzunar pentru a face plata pentru noua achizitie, sfaturi care te ajuta sa alegi in constiinta de cauza ce masina cumperi in zona de pret mentionata mai sus.

masini in rand

1 . Gandeste-te pentru ce vrei sa iti cumperi masina

Poate asta e cea mai importanta intrebare pe care trebuie sa ti-o pui atunci cand te gandesti la achizitionarea unui autovehicul. Vrei o masina pentru tine sau pentru familie ? Vrei sa inlocuiesti transportul in comun sau taxiurile cu masina proprie ? Sau vrei sa iti cumperi masina doar pentru ideea ca iti confera libertate ? Trebuie sa fii pragmatic in alegere atunci cand te gandesti la achizitionarea masinii, si sa prioritizezi necesitatile in fata imaginii, reclamelor auto si modei masinilor populare. La sub 15.000 de euro fii sigur ca nu vei impresiona pe nimeni cu masina pe care ti-o vei cumpara!

2 . Socoteste bine cati bani ai de investit in masina

Pentru ca orice masina personala este o cheltuiala in plus. Daca pretul masinii este sa zicem 10.000 euro, ar trebui ca bugetul pe care l-ai alocat masinii sa fie cu cel putin 10-20% in plus, altfel te vei trezi ca bugetul alocat masinii nu iti ajunge pentru acoperirea tuturor cheltuielilor.  Este bine sa tii cont si sa faci si o planificare pe ceva timp inainte, luna de luna, cat te va costa intretinerea masinii si costul benzinei consumate. Planificarea lunara a cheltuielilor cu masina este mai mult decat binevenita in cazul familistilor.

Ca si subcapitol aici, nu cauta sa iti cumperi o masina noua de fix toti banii pe care ii ai la dispozitie. Tine cont ca va trebui sa faci si RCA, va trebui sa cumperi si benzina daca nu vrei sa o tii in garaj. Iar daca vrei sa iti iei o masina second-hand, gandeste-te ca 20-30% din suma pe care o dai pe masina o vei da pe reparatii in urmatoarele 3-6 luni de zile.

3. Cat vei tine masina si ce motorizare iti e potrivita ?

Un alt factor extrem de esential in alegerea masinii este durata pe care vrei sa o tii! Avem si aici cateva optiuni de care sa tii cont in alegerea facuta :

– voi tine masina maxim 2 ani. sfatul nostru este sa iti iei o masina mai veche de 8-10 ani de zile, pretul mic d de achitie minimalizand pierderea realizata prin predarea masinii la REMAT

– voi tine masina 3-5 ani de zile . Poate ar fi cazul sa te orientezi catre o second-hand de 2-3 ani de zile, pretul acesteia fiind cu 30-40% mai mic decat pretul unei masini noi, iar rulajul acesteia nu este prea mare (in cazul in care nu iti iei o masina care a fost taxi)

– voi tine masina peste 5 ani. Atunci, daca bugetul iti permite, mai bine iti iei o masina nou-nouta. In cei peste 5 ani de zile vei putea sa scoti investitia in masina si la sfarsitul perioadei vei putea poate sa o si vinzi la un pret destul de bun incat sa iti ofere avansul pentru urmatoarea masina.

In ceea ce priveste motorizarea, ai 2 alegeri – fie iti iei o masina noua, cu motoare mai mici, care consuma mai putin combustibil si sunt mai ecologice dar sunt net inferioare puterii dezvoltate de masinile mai vechi sau chiar de cele premium. In alegerea ta trebuie sa tii cont de cilindrii motorului dar si de puterea dezvoltata de acesta. Degeaba iti iei o masina cu peste 200 de cai putere daca nu vei iesi niciodata din oras. O alta chestie utila pe care ai putea sa o faci inainte de a cumpara masina, daca te-ai hotarat pe motorizare si pe brandul masinii, uita-te pe forumurile de specialitate sa vezi cat de des se strica componentele masinii alese si cat costa reparatia acestora.

Bineinteles, sunt mai multe optiuni atunci cand alegi tipul de masina pentru viitorul tau. Ai putea lua in considerare si siguranta personala dar si garantia oferita masinii pe care o vei cumpara. Sau, tipul de cutie de viteze si diferite alte elemente tehnice, dar noi credem ca – atunci cand vorbesti de achizitionarea unei masini second-hand, sfaturile prezentate mai sus sunt esentiale in luarea unei decizii definitive.

Voi ce parere aveti?

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.