Old-Dacia-Car-RomaniaPersoanele fizice își pot cumpăra, începând de marți, 14 iunie, un autoturism nou prin Programul „Rabla”, de la producătorii și dealerii autorizați, a anunțat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă.

„Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto Național — Rabla Clasic 2016 debutează astăzi, 14 iunie 2016, pentru cetățeni. Începând cu această dată, persoanele fizice pot merge deja la producătorii autorizați să își achiziționeze un autoturism nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. Reamintim că Programul a demarat în data de 30 mai, cu etapa validării producătorilor”, notează ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, luni, 13 iunie, Comitetul de avizare al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat lista finală a producătorilor validați să participe în Programul Rabla 2016. Astfel, în acest an, au fost depuse 116 dosare din partea producătorilor/dealerilor auto, din care 105 dosare au fost aprobate și 11 respinse.

Totodată, au fost depuse de către producătorii/dealerii auto 15 contestații, din care 4 au fost aprobate.

Ministerul Mediului precizează că, începând din 14 iunie 2016, AFM va încheia contracte de finanțare cu producătorii/dealerii validați în Program, iar lista finală a acestora va fi publicată, ulterior, pe site-ul instituției.

„Este adevărat că am demarat acest program mai târziu decât în alți ani, însă am venit cu o viziune complet nouă asupra acestuia, în al 12-lea an de funcționare. Prin introducerea componentei ‘Rabla Plus’, care va demara pentru cetățeni tot luna aceasta, avem acum, într-adevăr, un program care poate să își atingă obiectivul principal: reducerea poluării și îmbunătățirea calității aerului pentru toți românii. Îmi doresc ca, de anul acesta, să vedem din ce în ce mai multe mașini electrice pe străzile și în orașele din România”, susține ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

În 2016, Programul „Rabla” este structurat pe două componente: „Rabla Clasic” — prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziția unui autovehicul nou în schimbul unui autovehicul vechi și „Rabla Plus” — program nou, prin care este stimulată achiziția unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării un autovehicul vechi.

Obligația casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanțarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul „Rabla Clasic”.

Pentru acest an, bugetul alocat celor două programe este de 220 milioane de lei, din care 75 milioane de lei sunt alocate extensiei „Rabla Plus”, atât pentru achiziționarea de autovehicule noi electrice și electrice hibride, cât și pentru finanțarea rețelei de stații de încărcare a acestora.

Conform Ministerului Mediului, în cazul „Rabla Clasic” rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situații: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare, în cazul în care românii aleg să-și cumpere o mașină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situația în care populația optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

„Dacă mașina nouă respectă ambele criterii, un cetățean poate beneficia de ambele eco-bonusuri, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanțare de 8.750 de lei care va fi suportată de AFM din costul mașinii noi”, precizează ministerul de resort.

În ceea ce privește extensia „Rabla Plus”, românii care vor să aleagă o mașină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru mașinile noi 100% electrice.

Programul „Rabla Plus” este programat să demareze până la sfârșitul lunii iunie, în prezent producătorii fiind în procedură de validare.

Cele două axe ale programului pot fi accesate de către populație separat sau combinat. În situația în care un cumpărător deține o mașină veche pentru casat și dorește să achiziționeze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei, cât și eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor estimează că, în acest an, prin Programul Rabla 2016, vor fi scoase din circulație aproximativ 20.000 autovehicule poluante. Totodată, pentru achiziția de mașini electrice sau electric-hibride, bugetul este gândit astfel încât să poată fi ajustat în funcție de cerere, menționează instituția.

Sursa: agerpres.ro Foto: romaniantourstore.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.