Masina poluare

Veste bună sau tristă pentru posesorii de autoturisme din Romania – timbrul de mediu pentru autovehicule ar putea fi transformat în impozit anual începând cu 2016. Noul impozit ar urma să fie plătit eșalonat, pe durata de utilizare a mașinii, având o tranșă mai mică la început dar valoarea va crește de la an la an.

În prezent timbrul de mediu se calculează în funcție de emisiile de CO2 ale vehiculului în cauză și în funcție de vechimea mașinii; cu cât o mașină este mai veche cu atât se aplică o cotă de reducere mai mare. Justificarea este destul de simplă – mașina mai veche poluează mai mult, dar va rămâne în parc o perioadă mai scurtă de timp.

Noul proiect menține calculul raportat la emisiile de CO2 și elimină reducerea acordată. Valoarea de plată va fi calculată anual și va fi transformată în impozit.

Cât despre cei care deja au achitat timbrul de mediu, aceștia vor avea posibilitatea să opteze între restituirea diferenței dintre suma plătită și impozitual anual datorat pentru parametrul de ajustare corespunzător perioadei în ani de la dobândirea dreptului de proprietate a vehiculului sau înscrierea sumei plătite cu titlu de timbru anual achitat anticipat, urmând ca autoritatea fiscală să deducă în fiecare an cuantumul impozitului datorat până la concurența celor două sume.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.