Nasser Al-Attiyah a obţinut sâmbătă a doua victorie din carieră în Raliul Dakar după cea din 2011, la capătul unei ediţii pe care a dominat-o aproape integral.

La adăpostul unui avantaj de 35 de minute, qatarianul a avut de îndeplinit o simplă formalitate în ultima probă specială, care a fost scurtată la numai 34 de kilometri din cauza ploilor torenţiale. Pilotul celor de la MINI a fost lider în clasamentul general pe tot parcursul competiţiei, cu excepţia primei probe speciale, la capătul căreia a pierdut primul loc după ce a fost penalizat.

Toyota a reprezentat o ameninţare reală la adresa lui Al-Attiyah pentru mai mult de două treimi din competiţie, însă şansele la victorie ale lui Giniel di Villiers au fost spulberate în a noua probă specială, când sud-africanul s-a rătăcit pe traseu. Acesta s-a mulţumit cu locul doi la general în faţa lui Krzysztof Holowczyc, Erik van Loon şi Vladimir Vasilyev. Astfel, pe lângă faptul că a obţinut a patra victorie consecutivă în Raliul Dakar, Mini a ocupat patru dintre primele cinci poziţii, în timp ce următoarele două locuri au revenit piloţilor Christian Lavieille şi Bernhard Ten Brinke de la Toyota.

Dezamăgirea Peugeot

Revenirea celor de la Peugeot în Raliul Dakar nu a decurs conform aşteptărilor. Cea mai bună performanţă a fost obţinută de legenda Stephane Peterhansel, care după 11 titluri la Dakar a fost nevoit să se mulţumească doar cu locul 11 în clasamentul general.

Proaspăt convertit de la clasa moto, Cyril Despres a ocupat doar locul 34 la general, în timp ce Carlos Sainz a abandonat în a cincea probă specială din cauza unui accident.

Un Duster cu performanţe bune

La fel ca în ultimii doi ani, la Raliul Dakar au participat două exemplare Renault Duster, introduse în competiţie de filiala argentiniană a constructorului francez.

Emiliano Spataro a impresionat din nou prin consecvenţa rezultatelor şi părea aproape de îndeplinirea obiectivului de a termina în primii 10, însă o defecţiune la suspensia hidraulică în a şaptea probă specială l-a determinat să piardă mult timp. Ulterior, el a terminat pe locul trei ultimele două probe speciale şi a ocupat poziţia 21 în clasamentul general.

Coechipierul său Jose Garcia a abandonat în a şasea probă specială după ce copilotul său a resimţit dureri la coloana vertebrală şi a fost transportat la spital din precauţie.

Valentin Handro&Inforama

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.