• Dacia 1300 a inceput sa se produca in 1969
  • Dacia Concept 1300 respecta principalele elemente de design
  • Conceptul lui Alex Maris se incadreaza intr-un segment Premium

Alex Maris a reusit imposibilul. Sa creeze o masina din viitor care seamana extraordinar de mult cu batrana Dacie 1300. Priveste in detaliu fiecare amanunt, cum ar fi jantele, stopurile, farurile, si iti vei da seama ca acest designer incredibil a reusit sa creeze ceva ce ne face sa spunem in cor: JOS PALARIA!

Alex Maris: „2014 Dacia 1300 Concept are la baza clasica Dacia 1300 produsa la Mioveni in anii ’70. Am pastrat toate elementele de pe masina originala: elementele cromate, grilele, forma farurilor si a stopurilor, amplasarea busonului de benzina chiar si jantele, si le-am imbinat intr-o masina noua, masina care si-ar dori sa se plaseze in clasa de lux, printre modele ca Audi A7, Mercedes S-klasse ajungand chiar la Porsche Panamera.

Astfel, masina are dimensiuni generoase, aproximativ 5,1 metri lungime si 2 latime. Design-ul exterior este agresiv cu linii de caroserie foarte pronuntate dar pastrand in acelasi timp aspectul classic. Pentru interior am renuntat la bancheta spate si am transformat masina intr-una cu 4 locuri, 4 locuri foarte spatioase. Din nou, pentru designul bordului am pastrat liniile originale ale masinii dar l-am adus la standardele zilelor noastre.

Trebuie avut in vedere ca acest model este un concept, un exercitiu de design si nu o masina gata sa iasa pe strada, din acest motiv sunt elemente care lipsesc de pe masina, cum ar fi stalpul B. In privinta tehnologiilor si al mecanicii ce ar putea fi implementata in aceasta masina prefer sa las lumea sa speculeze. Da, ar fi frumos ca masina sa aiba un motor V8 puternic si tractiune spate dar in acelasi timp un motor electric pentru cei mai eco-friendly. Din pacate din punctul meu de vedere proiectul este finalizat doar in proportie de 85%, dar a venit timpul de a-l face public si de a trece la un urmator proiect ceva mai ambitios”.

Daca privim masina lui Alex si masina clasica din anii ’70 care a avut la baza modelul Renault 12, vedem fara indoiala o serie de asemanari. De la jantele de tip Fergat, care echipau doar modelele „luxoase” de Dacia 1301, pana la farurile Cibie cu forma specifica, stopurile Seima cu 3 corpuri separate si grila frontala, avem de-a face cu o versiune la zi a masinii comuniste romanesti. Insa nu degeaba se numea Dacia 1300, ci pentru ca avea un motor cu o asemenea capacitate.

Si pentru a respecta numele, cel mai probabil ar fi ideal ca aceasta masina sa fie una hibrid. Un propulsor pe benzina de 1.3 litri care sa fie un generator de curent pentru motoarele electrice care actioneaza puntea spate. Insa, la fel cum spunea si autorul acestui design, sunt doar speculatii.

 Ce parere ai despre Concept Dacia 1300 a anului 2014?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.