Grupul Volkswagen și Mercedes-Benz au anunțat că planul Uniunii Europene de a impune o reducere de 100% a emisiilor de CO2 ale autoturismelor până în 2035 este realizabil, după calculele făcute de ei. Regulamentul va avea ca efect interzicerea vânzărilor de mașini noi cu motoare cu combustie internă în blocul comunitar după acea dată.Parlamentul European a susținut planul miercuri, în ciuda încercărilor grupurilor din industria auto, inclusiv influența asociația auto germană VDA, de a slăbi obiectivul de reducere la 90%.

VW a numit planul UE un „obiectiv ambițios, dar realizabil” și a spus că trecerea industriei către electromobilitatea este „ireversibilă”. „Este singura modalitate rațională din punct de vedere ecologic, tehnologic și economic de a înlocui motoarele cu ardere cât mai repede posibil”, a spus producătorul auto.

Mercedes-Benz a salutat, de asemenea, interdicția în principiu. „Până în 2030, suntem pregătiți să mergem complet electric oriunde ne permit condițiile de piață”, a declarat joi șeful de relații externe al grupului, Eckart von Klaeden, pentru Agenția Germană de Presă (DPA). „Decizia pune sarcina factorilor de decizie să se asigure că infrastructura necesară este în vigoare”, a spus von Klaeden.

Planul de eliminare a emisiilor de CO2 de la vehicule face parte din pachetul „Fit for 55” al Comisiei Europene pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Volkswagen a precizat că sprijinul parlamentului ajută la oferirea constructorilor de automobile de securitate pentru viitor.

Principalul grup de lobby al industriei auto europene, ACEA, și-a exprimat sprijinul general pentru ținta 2035, dar a cerut un raport de progres la jumătate pentru a stabili obiectivele post-2030.

Ford Motor, VW Group, Stellantis și Jaguar se numără printre producătorii auto care au declarat că vor înceta să mai vândă mașini pe benzină și diesel în Europa până în 2035 sau înainte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.