Cu toate ca in ziua de astazi nimeni nu-si mai poate imagina cum ar arata societatea fara mijloacele de transport moderne, conceptul de automobil exista de foarte putine secole in mentalitatea noastra colectiva. Intr-adevar, cateva secole par totusi o eternitate, dar atunci cand le raportam la intreaga istorie umana, lucrurile se schimba radical. De la momentul in care a fost inventata roata pana la geometrie 3D Best-Tires este o cale extrem de lunga pe care omenirea a parcurs-o in mai multe etape.

emasini

La fel ca in cazul avionului, istoria automobilului este una cat se poate de interesanta si de curioasa, dovada fiind si faptul ca acesta a evoluat extrem de rapid de la revolutia industriala si pana astazi. Primele schite ale unui automobil ii apartin renumitului inventator si artist Leonardo Da Vinci care, in perioada renasterii, a reusit sa-si imagineze cum va arata cel mai important vehicul din epoca noastra.

Totusi, cel care a inventat automobilul asa cum il stim noi astazi este Nicolas Joseph Cugnot (1725-1804). Acest inventator francez a realizat un vehicul propulsat de abur in anul 1769, dar care era folosit initial strict in scopuri militare.

Karl Benz este insa cel care a creat in anul 1885 un automobil mult mai apropiat de varianta moderna, iar intre anii 1832-1839, scotianul Robert Anderson a dat nastere primului automobil cu motor electric. Masina lui Karl Benz insa este prima cu motor pe baza de benzina, cu ardere interna, beneficiind de 4 timp de ardere cu motor si sasiu incorporati intr-o singura unitate.

In anii urmatori insa, constructia de masini a devenit o adeverata industrie care a dus la schimbarea radicala a comportamentului uman. Gottlieb Daimler si Wilhem Maybach au creat practic prima masina pe patru roti cu motor in patru timpi, iar in anul 1895, fratii Duryea au construit prima masina pe baza de gaz, cu motor in doi timpi. Tot acestia au creat si prima companie care sa fabrice autovehicule in masa.

Intr-adevar, de la prima masina si pana astazi nu pare sa fi trecut foarte mult timp daca privim in urma. Totusi, daca am incerca sa vedem lumea de astazi prin ochii unei persoane de la inceputul secolului trecut, automobilele moderne de care ne folosim zi de zi ar parea de domeniul Science-Fiction.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.